A Gárdonyi-díjról


Gárdonyi-díjjal jutalmazzuk azokat a végzős diákokat, akik gimnáziumi éveik alatt mindvégig kiemelkedő tanulmányi és versenyeredményeket értek el, iskolánk közösségéért tevékenykedtek.
A kiváló munkát végző pedagógusok is Gárdonyi-díjban részesülnek. A díjak átadására a ballagási ünnepségen kerül sor. 
 
Készítette: Kutas László
 

   

 

KUTAS LÁSZLÓ 

Gimnazistaként Sopronban Ágoston
Ernő szabadiskolájában sajátította el a rajzművészet alapismereteit, majd 1954 és 1960 között a Magyar Képzőművészeti Főiskolára járt, ahol Gyenes Tamás és Pátzay Pál voltak a mesterei.

Érzékletes mintázás, jó formaérzék, szellemes komponálás, választékos anyaghasználat tünteti ki plasztikai működését. A realista hagyományokra épülő, egyéni stílusát tükröző kő és bronz köztéri szobrokon kívül narratív kisplasztikákat, érmeket készít. Figurális kisplasztikái egy-egy történetet mesélnek el. Az alakok kifejező megmintázása, környezetbe helyezése, dinamikus megfogalmazása elgondolkodásra késztetnek. Alkotásai népszerűek a hazai, valamint külföldi gyűjtők körében és szereztek a művésznek világhírnevet.

A Magyar Nemzeti Bank pályázatain 11 alkalommal nyert emlékpénz készítésére megbízást. A firenzei Giorgio Vasari Nemzetközi emlékérem pályázaton 1974-ben I. díjat kapott, a Sportérem pályázaton 1975-ben II. és III. díjat, az Ezüstgerely pályázaton 1976-ban különdíjat érdemelt ki. 1979-ben a ravennai Dante Biennálé ezüst érmét, 1991-ben és 1995-ben pedig a soproni Országos Éremművészeti Biennálén Roisz Vilmos-díjat nyert. 1990 óta zsűritag a Ravennai Kisplasztikai Dante Biennálén.

Számos köztéri alkotása található meg országszerte. Egerben nevéhez fűződik a II. Rákóczi Ferencet ábrázoló mellszobor a Rákóczi úton, a Gárdonyi Gézát ábrázoló szobor a Gárdonyi téren, valamint a 2017-ben felavatott Lenkey Jánost ábrázoló mellszobor is, melyekkel méltó emléket állított a város életéhez köthető történelmi személyiségeknek. Munkásságának elismeréséért a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjét vehette át 2009-ben. A kultúra területén nyújtott kiemelkedő tevékenységéért Eger Megyei Jogú Város Közgyűlése 2018-ban „Pro Agria” szakmai díjat adományozott Kutas László részére.

 
teszt123