Anne Frank kiállítás

   Február 23. és 25. között az Anne Frank-Ház Magyarországi Oktatási Programjának köszönhetően lehetőségünk volt részt venni egy tárlatvezetői képzésen. Ennek a programnak a keretében az Anne Frank - Történelem a mának című tárlatát mutattuk be a diákoknak.
   Az első nap nagy részét az ismerkedős játékok tették ki, hiszen fontos volt, hogy megismerjük egymást és a felkészítőinket, hogy az elkövetkezendő két napban felszabadultan tudjunk együtt dolgozni. A nap további részében a témához kapcsolódó fontosabb fogalmakat tisztáztuk, hogy jobban értsük a ránk váró témát. A következő két napban a II. világháború eseményeit és Anne életét tanulmányoztuk alaposan. Mindezt játékos feladatokon keresztül. A három nap alatt nehézségekkel is szembekerültünk, hiszen a holokauszt a történelem egyik legsötétebb foltja. Sok rettenetes dolog történt ekkor, amivel szintén meg kellett ismerkednünk ahhoz, hogy átlássuk a teljes eseménysort. Sok szívfacsaró történetet hallgattunk és képet láttunk, ez volt az egyik legnehezebb momentuma a kurzusnak. A harmadik nap végén lehetőséget kaptunk arra, hogy gyakorolhassuk a tárlat bemutatását és csiszolhassuk előadásmódunkat. Fontosnak tartjuk, hogy megemlítsük a felkészítőinket, akik szeretettel és bizalommal voltak irántunk. A három nap és a tárlatvezetés során rengeteg mindent tanultunk. Elsősorban Anne életéről és a holokausztról, viszont a tárgyi tudás nem volt elég ahhoz, hogy jól vezessük a tárlatot. Ki kellett lépnünk a komfortzónánkból és leküzdenünk bizonyos aggályokat. A program segített abban, hogy magabiztosabban beszéljünk emberek előtt, és bár az elején izgultunk, belelendültünk és élveztük a vezetést.
   A program emlékezetes élményeket és tapasztalatokat adott, amelyeket hasznosítani tudunk a jövőben is. Ha nektek is lehetőségetek adódik hasonlóra, bátran éljetek vele!

A beszámolót írta: Forgó Jázmin, Juhász-Hegyi Virág, Ludányi Anna 10. e
 
 

tovább »
2022.03.15

Március 15-i megemlékezés

Iskolánkban a mai napon emlékeztünk meg az 1848. március 15-i forradalomról.

Ezen a szép ünnepen mindannyian átélhettük, hogy milyen nagyszerű érzés magyarnak lenni és milyen nagy érték a szabadság.
A színdarab szövege Petőfi Sándor és Szendrey Júlia naplóbejegyzései alapján készült, felidézte a lánglelkű poéta alakját és a hitvesi szerelem erejét. A márciusi ifjak visszaemlékezései a barátság és a cselekvő hazafiság örök értékét állították elénk. A színdarab végén a “Szabadság, szerelem” című dal hangzott el hegedű, fuvola és zongorakísérettel.

A nemzeti ünnep tiszteletére rendezett színdarabot a 11.c osztály adta elő. A műsort összeállította és betanította Ballagóné Csernyák Éva tanárnő. 

A műsorról készült galériánkat itt tekinthetik meg.
 

tovább »
2022.03.11

A haza ifjú hősei - kiállítás

A Patrióták közösségének „A haza ifjú hősei” című kiállítása 2020 májusától járja az országot.
2022. 02. 21-e és 03. 05-e között iskolánk tanulói is megismerhetik Baracsi László (?-1921), Brenner János (1931-1957), Egán Iván Pál (1927-1944), Gaál Tibor (1903-1970), Görgey János (1906-1938), Körösztös Krizosztom (1909-1944), Mansfeld Péter (1941-1959), Sebő Ödön (1920-2004), Vezér Ferenc, (1914-1951), Wittner Mária (1937) életének történetét.

„Közös volt bennük, hogy bármikor készen álltak életüket adni hazájukért, nemzetükért. Egy olyan korban, ami talán a legtöbb szenvedést hozta a magyarságra. A történelmük a nemzet igaz történelme. … A hősök kultuszát Magyarország idegen megszállását követően betiltották. Évtizedekig nem lehetett megemlékezni róluk, tettüket elferdítették, meghamisították. Legtöbbjükről ma sem esik szó az iskolában. Kiállításunknak kimondott célja, hogy a hősök lelkületéből átmentsünk valamit az anyagias, elkényelmesedett és a szellemi kiüresedés felé haladó világunkba.” - olvasható a kiállításról készült ismertetőben.
 

tovább »
2022.02.25

Farsang

Az idei tanévben korábbi hagyományainktól eltérően tartottuk meg farsangi bálunkat.
A járványügyi szabályok betartása mellett délelőttre  nagygimnazistáink számára jelmezes felvonulást hirdettünk, melyet nagy érdeklődés övezett. Számos kreatív és ötletes maskarát láthattunk. Volt ki egyedül, más csoportban, de volt olyan osztály, melynek minden tanulója egységesen beöltözött.
 
 
Délután kisgimnáziumunk diákjaié volt a főszerep. A  jelmezes felvonulás mellett farsangi mulatságon vettek részt.
 
 
Farsangról készült további fotóinkat a galériában tekinthetik  meg.

tovább »
2022.02.23

Curie versenyeredmény

A Curie Kémia Emlékverseny területi döntőjére meghívást kapott:
 
Czap Zita 9.k osztályos tanuló, felkészítő tanára: Kovács Adorján tanár úr
Szabó Balázs 10.a osztályos tanuló, felkészítő tanára: Szilágyiné Békési Zsuzsanna tanárnő
Zelei Zente Péter 10.a osztályos tanuló, felkészítő tanára: Szilágyiné Békési Zsuzsanna tanárnő
 
Eredményükhöz szívből gratulálunk!
 

tovább »
2022.02.23

Szabadulószoba

Azt gondolod ismered a Gárdonyi összes titkát? 
De csapdába estél!
Itt egy próbatétel!
Teszteld magad ezen a logikai útvesztőn, fejtsd meg a rejtvényeket, derítsd fel a rejtélyeket, s így a végén újra szabad lehetsz! 
tovább »
2021.11.03

Adventi koncert (2021. december 7.) - Szent Bernát Ciszterci Templom

 Adventi koncert (2021. december 7.) - Szent Bernát
Ciszterci Templom
 
 
"Jöjjetek Krisztust dicsérni!"
 
Hangversenyünk legszebb perceit tartalmazó összeállításunkat fogadják szeretettel!
 
  
Közreműködnek: az iskola tanárai, diákkórusai
és zenekara

Az angyalok azt éneklik.
 
Mikor Máriához az Isten angyala 
 
Gyimesi betlehemesek
 
Palócföldi karácsonyi népdalcsokor
 
Teleman Fdúr duószonáta I tétel
 
Tanárok kórusa és iskolánk férfikara 
 
Johann Sebastian Bach Quia respexit részlet

Jöjjetek Krisztust dicsérni Középkori énekfeldolgozás
 
Handel Örvendj világ!

2021.12.14

C-s napok

 C-s napok a Gárdonyiban 2022. január 5-én 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

tovább »
2022.01.13
teszt123