Koszorúzás

Október 30-án Gárdonyi Géza halálának 100. évfordulóján iskolánkat az író sírjának megkoszorúzásán Lapinskasné Máté Erika tanárnő, Szikszainé Hernádi Lili, valamint Czap Zita 10.k és Makó Fanni 11.k osztályos tanulók képviselték.
 
A képet Kéri Sándor készítette.

tovább »
2022.11.06

Gloria Victis történelmi vetélkedő

A Gloria Victis történelmi vetélkedőn és 1956-os emlékünnepségen az idei évben a Budapesten megrendezett középdöntőn október 21-23. között iskolánkat két csapat képviselte.
 
A csapatok tagjai:
 
Jancsovics Boglárka, Németh Balázs Noé, Szlovencsák Veronika
 
Czap Zita, Makó Fanni, Márton Janina
 
 
Felkészítő tanár: Kovács Ottó Tanár Úr
 

tovább »
2022.10.28

Gólyabál, elsősök fogadalomtétele

2022. október 20-án tartottuk az elsősök bemutatkozását iskolánk dísztermében. A bejövő osztályok (5.c, 9.a, 9.e, 9.kny) rövid műsorral készültek, hogy megismerhessék őket pedagógusaik, valamint betekintést nyerjenek közösségükbe szüleik, hozzátartozóik.
A dísztermi esemény után a tornateremben folytatódott a program, ahol gólyabál vette kezdetét. Bálkirálynő, valamint bálkirály került megválasztásra, majd diszkó következett.
Másnap, 11:30-kor a bazilikában szentmise, majd ünnepség vette kezdetét. A Himnusz után Both Pongrác 12. k osztályos tanuló szavalta el Jobbágy Károly: Felkelt a nép című költeményét. Ezt az 1956-os forradalom és szabadságharc tiszteletére kiírt szónoklatíró verseny eredményhirdetése követte és szónoklatát előadta a pályázat győztese, Makó Fanni 11. k osztályos diák. A Ciszterlánc énekegyüttes Elindultam szép hazámból című zenei produkciója után Igazgatónő tartotta meg köszöntőjét.
Mindezek után a DÖK elnök vezetésével az elsősök fogadalmat tettek az iskolazászló előtt, hogy az iskola hagyományaihoz és értékeihez hűek maradnak, majd Igazgatónő átadta a Szentírást és a jelvényeket.

tovább »
2022.10.11

Gárdonyi-szobor megtisztítása

1987 nyarán 45 „négybés” diák elballagott a Gárdonyi Géza Gimnáziumból. „Jolika néni gárdonyisai” voltunk. Akkor még nem tudtuk, milyen gyökeres változásokon megy majd keresztül a világ körülöttünk.

Vidám, mozgékony és optimista osztály voltunk, tanáraink megküzdöttek velünk napról napra, és úgy éreztük, hogy a diákcsínjeink ellenére szerettek minket, szívesen jöttek be az osztályunkba tanítani. Ők és osztályfőnökünk, Juhász Károlyné Jolika néni olyan értékeket adtak át a négy év alatt nekünk, amelyekre a további életünk során bártan építkezhettünk: egymás megbecsülése, tisztelete, a jóra való törekvés, a mértékletesség gyakorlása (néhányunk számára még a matematika szeretete is Jolika nénitől ered).

Büszkeséggel tölt el minket, hogy gárdonyisok lehettünk. Bárhova is kerültünk az
elkövetkező harmincegynéhány év alatt, az a tudás, amit gimnáziumunkban szereztünk, mindig biztos alapokat nyújtott a szakmai és emberi fejlődésünkhöz. Egyben biztosak voltunk már akkor, 1987 közepén is: az osztályunk összetartó közösséggé formálódott négy év alatt, életre szóló barátságok szövődtek. Tudtuk, hogy ezek a kapcsolatok fontosak maradnak a későbbiekben is számunkra. Gárdonyi szavaival élve „becsesnek éreztük” őket.

Idén, 2022 őszén hetedik alkalommal döntöttünk úgy, hogy ismét közösségként szeretnénk látni egymást, és „Jolika néni gárdonyisai”-ként megszervezzük a 35 éves érettségi találkozónkat. Az összejövetelre az ország minden tájáról, sőt külföldről is haza jöttük Egerbe. Jolika néni rendkívüli osztályfőnöki órát tartott nekünk a volt osztálytermünkben. Itt nemcsak a múlt szép emlékeit idéztük fel, és meséltünk egymásnak a mostani életünkről, hanem elhatároztuk, hogy szeretnénk iskolánknak valami maradandót vissza is adni, mivel „becsesnek érezzük” azt, amit itt négy év alatt kaptunk.

Egy adománygyűjtést szerveztünk azzal a céllal, hogy iskolánk névadójának mellszobrát megtisztíttassuk az évtizedek alatt rárakódott elszürküléstől. Ennek költségét összesen 21 fő adta össze. Ezzel a cselekedettel szeretnénk Gárdonyi Géza szelleméhez hűen hagyományt teremteni, bízva abban, hogy kezdeményezésünk, erőfeszítésünk, iskolánk állagának megőrzésére, karbantartására más osztályok találkozóinak alkalmával is követőkre talál, hiszen „Mindig az a jó, amit szeretettel művelünk. Voltaképpen csak addig is élünk, míg valamit becsesnek érzünk.
 
Hálával telt szívvel mond köszönetet a nagylelkű és szívből jövő adományért az iskola vezetése, nevelőtestülete, valamint diákjai.

tovább »
2022.10.11

Október 1. - A zene világnapja

 

Ciszterfeszt himnusz

A  zene világnapján hallgassák szeretettel  a Ciszterci Rend fenntartásban működő testvériskolák közös himnuszát, ami a  Ciszterfeszt alkalmából készült. 
Zenéjét szerezte Faludiné Majoros Zsuzsanna tanárnő, a szöveget írták Faludiné Majoros Zsuzsanna, Kovács Ottóné és Árvainé Kovács Krisztina tanárnők.  
Előadja a Gárdonyi Géza Ciszterci Gimnázium vegyeskara és zenekara.
 
   
 
   
 
A videó IDE kattintva tekinthető meg.
 
 

tovább »
2022.10.01

Szónoklat író pályázat

 

 

 

 

 

„Dicsőség néked ifjúság és hála…”
(Jobbágy Károly: Felkelt a nép)

 
Kedves Diákok!

A magyar és a történelem munkaközösség az 1956-os forradalom és szabadságharc méltó megünneplésére

szónoklatíró pályázatot hirdet

iskolánk 9-12. osztályos diákjai számára.

Beküldési határidő: 2022. október 17. (hétfő)

Az ünnepi beszédet három példányban kinyomtatva, név nélkül, jeligével ellátva juttassátok el 

Ballagóné Csernyák Éva tanárnőnek!

Neveteket és osztályotokat egy lezárt borítékban adjátok le, amelyre kívül szintén írjátok rá jeligéteket!

Formai követelmények: egy A/4-es oldal terjedelem, 12-es betűméret,

Times New Roman betűtípus, normál sorköz.

A háromtagú bírálóbizottság értékelni fogja a pályamunkák történelmi hitelességét, szerkezetét, stílusát. 

Az első három helyezettet értékes könyvjutalommal díjazzuk.

A szónoklatírópályázat győztese előadhatja ünnepi beszédét

 2022. október 21-én csütörtökön

a Bazilikában megrendezendő iskolai ünnepségen.

 

Jó munkát és sikeres versenyzést kíván a magyar és a történelem
munkaközösség valamennyi tanára. 


tovább »

2022.09.29

CiszterFeszt

A Szent István Televízió beszámolója ITT tekinthető meg.
A CiszterFeszt médiatartalmai IDE kattintva tekinthetők meg.
 
Az iskolánkban szeptember 23-24-én megrendezésre kerülő CiszterFeszt programja ITT tekinthető meg. 

tovább »
2022.09.21
teszt123