Költészet Napja

2022. április 11-én, a költészet napján iskolánk dísztermében Levkó Esztella színésznő, rendező tartott drámapedagógiai foglalkozást az irodalom iránt érdeklődő 10-11. évfolyamos tanulóinknak.
 
A téma József Attila Nagyon fáj című versének értelmezése volt a diákok által leforgatott 1.5 perces kisfilm keretében.
 
Szervező: magyar munkaközösség
Koordinátor: Harmat Adrienn tanárnő
 

tovább »
2022.04.08

Az Ég tartja a Földet

Iskolánkban az egyik lelkinap alkalmával megismert Zsuffa Tünde által lehetőséget kaptunk arra, hogy megtekinthessük a könyvéről készült musicalt az Erkel színházban.
Külön megtiszteltetés volt, hogy a premier előtti főpróbára kaptunk meghívást. Az Ég tartja a földet című előadás Árpád-házi Szent Erzsébet életét és Istennel való kapcsolatát mutatta be.
Nagy izgalommal érkeztünk a színházba. Már a díszletet megpillantva tudtuk, hogy egy nagyszerű élményben lesz részünk. Nem is tévedtünk, hiszen nagyon színvonalas és szívhez szóló volt a darab. Azon felül hogy profi volt mind a zene, a tánc és a próza is lelki feltöltődést nyújtott mindenkinek.
A sokat feláldozó és a rászorulókért sokat tevő Erzsébet példája mindegyikünket megérintett. A musical a közönségnél elért sikerét, egyértelműen mutatta az álló tapsvihar, ami megkoronázta színházi látogatásunkat és Szent Erzsébet üzenetével a szívünkben térhettünk haza.
Domán Gabriella és Milák Johanna Jázmin 12.c osztályos diákjaink gondolatai
 

tovább »
2022.04.08

Marton Bernát ciszterci szerzetes atya látogatása iskolánkban

A hét folyamán iskolánk vendége volt Marton Bernát ciszterci szerzetes atya, aki a nálunk töltött napokban tanórák keretein belül meglátogatta iskolánk diákjait.
Gimnáziumunk digitális témahetébe is bekapcsolódott, amelynek keretein belül tanulóink angol nyelven készíthettek riportot Bernát atyával.
 

tovább »
2022.04.08

Amerika Nap a gimnáziumban

2022. április 6-án négy vendég érkezett a budapesti Amerikai Követségről az egri Gárdonyi Géza Ciszterci Gimnáziumba, mivel a gimnázium sikerrel pályázott az EMMI és a budapesti Amerikai Követség által meghirdetett Amerika Napra.
 
Az iskola diákjai angol nyelvű előadást hallgathattak meg a Követség munkájáról, a NATO szerepéről és jelentőségéről, majd kérdéseket tehettek fel a vendégeknek.
 
A program második részében a diákok az ivóvíz-készlet védelmével és ésszerű felhasználásával kapcsolatos diplomáciai szimulációs játékban vehettek részt. A valóságos problémát kitalált forgatókönyv alapján, angol nyelven vitatták meg, és csapatokat alkotva és a csapatok véleményét összehangolva keresték meg a közös megoldást a problémára.
 
A diákok angol nyelvi készségeinek fejlesztésén túl a játék kiváló lehetőséget nyújtott az ésszerű érdekérvényesítésre, a hatékony csapatmunka, a kompromisszumkészség megtapasztalására is konfliktushelyzetben. Az Amerika Nap élményszerű betekintést adott a Követség munkájába, és kiváló alkalom volt arra, hogy a diákok kreativitása és hatékony problémamegoldó képessége életszerű, angol nyelvű feladatok segítségével fejlődjön.
 
Az Amerika Napról készült fotókat ITT tekinthetik meg.
 

tovább »
2022.04.06

Véradás

A mai napon iskolánk 18 éves tanulói és pedagógusai önkéntes véradáson vettek részt.
Összesen 28 fő jelent meg, 19 fő pedig most adott először vért.
Köszönjük bátor helytállásukat és áldozatos szeretetszolgálatukat.
 
A véradást szervezte: Bozsik Zoltán tanár úr
 

tovább »
2022.04.05

Országos Rajeczky Benjamin Népzenei Verseny

Iskolánk tanulói a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnáziumban megrendezett Országos Rajeczky Benjamin Népzenei Versenyen jeleskedtek több kategóriában.
Tóth-Sipos Márton (9.e) népi furulyán előadott produkciójával a neves szakmai zsűritől Kiemelt Arany Minősítést, Milák Johanna Jázmin (12.c) szóló népdalcsokrával pedig Arany Minősítést érdemelt ki. 
A Ciszterlánc Énekegyüttes népiének előadásáért Ezüst Minősítést szerzett:
Csiszár Borbála Erzsébet, Fazekas Júlia, Juhász Abigél (8.c), Czap Zita, Farkas Réka, Majoros Dóra (9.k), Figeczki Flóra (11.c), Borsó Eszter (11.k) és Milák Johanna Jázmin (12.c)
Az együttes felkészítő tanára: Faludiné Majoros Zsuzsanna tanárnő
 

tovább »
2022.04.01

Petíció a tanárok helyzetének javításáért

A Gárdonyi Géza Ciszterci Gimnázium és Kollégium tantestületének többsége (a tantestület nyolcvan százaléka) egyetértését fejezi ki a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium tanári kara által a „Petíció a tanárok helyzetének javításáért” című petícióban megfogalmazottakkal. Buzdítjuk más iskolák tantestületét, pedagógusait is, hogy csatlakozzanak a petícióhoz. 

tovább »
2022.03.28

ISMÉT A GÁRDONYISOKÉ A VÁNDORSERLEG

A Dr. Habis György Városi Német Nyelvi Szépkiejtési Emlékversenyen a
dobogó mindhárom fokán gárdonyis diák végzett!
1. hely Csuhai Flóra 12.k,
felkészítő tanára: Nyitrai Katalin tanárnő
2. hely Szauer Anna 11.c,
felkészítő tanára: Jobbágyné Reményi Henrietta
3. hely Bisztriczki Sára 11.c,
felkészítő tanára: Jobbágyné Reményi Henrietta
 
Egy évig marad iskolánkban a vándorserleg, melyet a legutoljára
megszervezett versenyen Kovács Eszter Éva, iskolánk volt tanítványa
hozott el.
 
Szeretettel gratulálunk diákjainknak!
 

tovább »
2022.03.23

Tanári nagyböjti lelki nap Kismaroson

2022. március 21.-én, Nursiai Szent Benedek égi születésnapjának ünnepén iskolánk pedagógusait, dolgozóit a Kismarosi Apátságban nagyböjti lelkigyakorlatra várták a ciszterci nővérek.
 
Előadásokon, keresztúton és szentmisén vehettünk részt a nővérekkel együtt.
Köszönjük felénk irányuló végtelen szeretetüket.
 
A lelki nap mottója: "a hármas szeretet útja" 2. rész
 
 

tovább »
2022.03.22

Adománygyűjtés

„Mindenki elhatározásának megfelelően adjon, ne kelletlenül, vagy kényszerűségből, mert Isten a jókedvű adakozót szereti.” (2Kor 9,7)
 
Az Egri Főegyházmegyei Karitász Központ az Ukrajnában zajló háborúban érintettek és a bajbajutottak számára adománygyűjtést szervez. Elsősorban tartós élelmiszerek, (gyermek) ruhaneműk, takarók, plüss játékok, tisztálkodószerek felajánlását várjuk. Természetesen pénzadományokkal is lehet segíteni. (Részletes információ: Iskolatitkárság)
 
A gyűjtést 2022. március 22-ig szervezzük iskolánkban. Ezt követően az Egri Főegyházmegyei Karitász eljuttatja az adományokat a rászorulók számára.
 

tovább »
2022.03.16

Anne Frank kiállítás

   Február 23. és 25. között az Anne Frank-Ház Magyarországi Oktatási Programjának köszönhetően lehetőségünk volt részt venni egy tárlatvezetői képzésen. Ennek a programnak a keretében az Anne Frank - Történelem a mának című tárlatát mutattuk be a diákoknak.
   Az első nap nagy részét az ismerkedős játékok tették ki, hiszen fontos volt, hogy megismerjük egymást és a felkészítőinket, hogy az elkövetkezendő két napban felszabadultan tudjunk együtt dolgozni. A nap további részében a témához kapcsolódó fontosabb fogalmakat tisztáztuk, hogy jobban értsük a ránk váró témát. A következő két napban a II. világháború eseményeit és Anne életét tanulmányoztuk alaposan. Mindezt játékos feladatokon keresztül. A három nap alatt nehézségekkel is szembekerültünk, hiszen a holokauszt a történelem egyik legsötétebb foltja. Sok rettenetes dolog történt ekkor, amivel szintén meg kellett ismerkednünk ahhoz, hogy átlássuk a teljes eseménysort. Sok szívfacsaró történetet hallgattunk és képet láttunk, ez volt az egyik legnehezebb momentuma a kurzusnak. A harmadik nap végén lehetőséget kaptunk arra, hogy gyakorolhassuk a tárlat bemutatását és csiszolhassuk előadásmódunkat. Fontosnak tartjuk, hogy megemlítsük a felkészítőinket, akik szeretettel és bizalommal voltak irántunk. A három nap és a tárlatvezetés során rengeteg mindent tanultunk. Elsősorban Anne életéről és a holokausztról, viszont a tárgyi tudás nem volt elég ahhoz, hogy jól vezessük a tárlatot. Ki kellett lépnünk a komfortzónánkból és leküzdenünk bizonyos aggályokat. A program segített abban, hogy magabiztosabban beszéljünk emberek előtt, és bár az elején izgultunk, belelendültünk és élveztük a vezetést.
   A program emlékezetes élményeket és tapasztalatokat adott, amelyeket hasznosítani tudunk a jövőben is. Ha nektek is lehetőségetek adódik hasonlóra, bátran éljetek vele!

A beszámolót írta: Forgó Jázmin, Juhász-Hegyi Virág, Ludányi Anna 10. e
 
 

tovább »
2022.03.15

Március 15-i megemlékezés

Iskolánkban a mai napon emlékeztünk meg az 1848. március 15-i forradalomról.

Ezen a szép ünnepen mindannyian átélhettük, hogy milyen nagyszerű érzés magyarnak lenni és milyen nagy érték a szabadság.
A színdarab szövege Petőfi Sándor és Szendrey Júlia naplóbejegyzései alapján készült, felidézte a lánglelkű poéta alakját és a hitvesi szerelem erejét. A márciusi ifjak visszaemlékezései a barátság és a cselekvő hazafiság örök értékét állították elénk. A színdarab végén a “Szabadság, szerelem” című dal hangzott el hegedű, fuvola és zongorakísérettel.

A nemzeti ünnep tiszteletére rendezett színdarabot a 11.c osztály adta elő. A műsort összeállította és betanította Ballagóné Csernyák Éva tanárnő. 

A műsorról készült galériánkat itt tekinthetik meg.
 

tovább »
2022.03.11

Lelkigyakorlat Zircen

A Zirci Ciszterci Apátság, valamint a Magyar Ciszterci Diákszövetség augusztus 12-19. között gyalogos zarándoklatra hív mindenkit, aki 16. életévét betöltötte.
A Budáról Zircre vezető zarándokút célja Szent Bernát atyánk ünnepének közös megülése.

tovább »
2022.03.09
teszt123